Un bloc dedicat a la cultura diària, tot allò que llegim, tot allò que veiem, visitem o escoltem. Una opinió personal amb ànim constructiu i cultural.

dijous, 14 d’octubre del 2010

"LES MISTERIOSES EXPLORACIONS GEOGRÀFIQUES DE JASPER MORELLO" Curtmetratge d'animació

LES MISTERIOSES EXPLORACIONS GEOGRÀFIQUES DE JASPER MORELLO

CURTMETRATGE d‘animació.
Autor: Anthony Lucas (2004) Austràlia.
BCN Multimedia DVD
 

Una història d’ombres animades plena de terror i misteri en un món obscur on volen dirigibles de ferro i  màquines de vapor.
 

Jasper Morello és el protagonista i narrador d’aquesta història aeronaval, narrada com si fos un diari d’abord.  Morello acaba d’arribar d’un viatge desafortunat on per culpa seva, per equivocar-se d’un grau en l'amidament, va morir un home. El capità no li ha perdonat però la companyia, malgrat l’incident ara el necessita i Morello també necessita redimir-se.

És embarcat en una nau, comandada pel mateix capità amb la que va tenir l’accident i que no li posarà les coses fàcils. Però ara un Bé superior els obliga a unir esforços i a cuitar per anar a cercar la cura d’un terrible virus que està afectant mortalment els habitants de Gothia.
L’expedició compta amb grans tripulants i un científic, el Doctor Claude que serà l’encarregat d’estudiar els avantatges de l’altitud i trobar la cura per eradicar l’epidèmia. Mentrestant a Gothia, la promesa de Morello, Amèlia serà l’encarregada de combatre la malaltia a terra.

Durant el viatge, el doctor i el navegant filosofaran sobre la consistència de la vida i la condició humana en la que trobem perles com les següents frases:
            Dr: “la similitud entre les formigues i els homes és que ambdós tenen que seguir el fi que tenen estipulat, costi el que costi”.
            Dr. “les dones poden perpetuar-se en el futur perquè poden procrear , els homes, però només es perpetuen segons les seves obres. Per això, els homes de ciència s’han de fer costat”.

Només és un recull de les moltes magnífiques sentències que deixen anar els personatges i les situacions absurdes que protagonitzen però que els defineix com a persones i com a individus dins el col·lectiu. Mentre uns miren pel grup el doctor vol usar el grup en pro de la ciència, tot i que aquesta ciència algun dia afavoreixi els individus del grup.

El curt és una reflexió sobre les condicions de la ciència i la tècnica i la relació amb l’ésser humà i amb l’univers a major escala ja que un petit acte d’un sol individu pot perjudicar (o afavorir) el grup i l’univers sencer.

Serà en les situacions límit en que es veuen abocats els protagonistes (aquestes d’altra banda recorden i son un homenatge a moltíssimes pel·lícules com Aliens, King Kong, Frankestein i tot aquest gènere de ciència ficció on la ciència i la humanitat seran rivals. Fins i tot, referències vampíriques...).

Una aventura èpica, amb el viatge com a motiu, dins la tradició gòtica i fantàstica de Edgar Allan Poe i de Jules Verne on l’home es descobrirà un llop per l’home i s’adonarà que l’horror no està en els móns desconeguts ni en els  monstres que els habiten sinó que l’horror és dins la mateixa condició humana i en la cobdícia i serà el propi home el que ha de lluitar per guanyar-lo i convertir-lo en quelcom de positiu. Arribarà Morello a salvar la seva estimada i Gothia tots contagiats i condemnats?

Un diari de Bitàcola volador, amb personatges i temàtiques a l’estil Tim Burton, molt adient per Halloween. Molt recomanable.


Un curtmetratge d’Anthony Lucas amb una gran acceptació com el seu Palmarès indica:

Premi ATOM, Melbourne 2005
Canadian Film Centre’s Worlwide Short Film Festival 2005
Dendy Awards for australian Short Film Festival, Sydney 2005
Flickfest 14th International Short Film Festival 2005
Palm Springs International  Short Film Festival, EUA 2005
Festival International du Film d’Animation d’Annecy, 2005
Dragon Con-sciFi EUA, 2005
IF Awards, 2005
Sicaf Film Festival, Corea 2005
Valladolid International Film Festival, 2005
Woldwide Short Film Festival, Toronto 2005


Si voleu saber alguna cosa més sobre el curt no dubteu en visitar www.jaspermorello.com


Fitxa tècnica
 Curtmetratge d’animació
Autor: Anthony Lucas
Any: 2004
País: Austràlia.
Duració: 30 mins.
Distribuïdora: Monster! Distributes.
Doblatge en català cedit per Televisió de Catalunya- TV3
BCN Multimèdia  www.bcnmultimedia.com
Barcelona Multimèdia, 2007 DL: B.47182-2007
Correu: directa@bcnmultimedia.com
Tel. 93 2002176
Av. Pau Casals, 6, 1r 1a- 08021 Barcelona



© Text i imatges per Carme Folch (cfolcat@yahoo.es)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada