Un bloc dedicat a la cultura diària, tot allò que llegim, tot allò que veiem, visitem o escoltem. Una opinió personal amb ànim constructiu i cultural.

dissabte, 16 d’octubre del 2010

VAMPIROS, desde Drácula hasta Twilight - Crítica literaria.

VAMPIROS, desde Drácula hasta Twilight  - Crítica literaria.



Simonetta Santamaría ens ofereix una guia sobre els Vampirs, un fenomen que mai passa de moda. Contínuament trobem referències a aquest obscur personatge en sèries, pel·lícules, contes... forma part del folklore de molts, per no dir de quasi tots els pobles del planeta amb les seves diverses manifestacions i formes.

Santamaría es proposa oferir al agosarat lector una guia, il·lustrada amb fotografies i dibuixos impactants que il·lustren les seves explicacions, sobre el mite, o no, dels vampirs tot proposant un itinerari guiat de la seva mà on ens esposa diverses hipòtesis que són fruit del folklore i dels molts mites que hi ha sobre aquest individu maleït. La gràcia del volum es que ofereix, o prova d’oferir, de manera científica o pseudo-científica, segons el criteri de cadascú, una resposta lògica al vampirisme.

Comença introduint el mite i la figura dels vampirs, per mica en mica anar mencionant tot un catàleg, de manera cronològica, de les creences que es tenien al respecte així com de les enfermetats humanes que poden provocar malformacions i patologies que presenten els individus maleïts que conformaran el mite folklòric. Així Santamaría ens ensenya que a més del “vampir de pel·lícula” amb formes esgarrifoses o, com darrerament l’ha presentat Hollywood, com el guaperes,  sensible,  de torn, existeixen criatures ja presents en el nostre planeta des de la Prehistòria (l’autora ho documenta amb fotografies i explicacions científiques de les troballes analitzades pels paleontòlegs). Després passa a presentar els diferents tipus o classes (no sé ben bé com dir-ne) de vampirs i els orígens de cada llegenda. Seguidament bé el capítol clau per si mai us creuen amb un ja que l’autora explica els mètodes que es coneixen per matar-los (bàsicament els que surten a les pels i als llibres) i entrem en la part més important en l’adaptació del mite folklòric a la literatura i la seva posterior adaptació a la gran pantalla i, actualment, a la petita pantalla amb les sèries com Diaris de Vampirs, però també fa menció a l’adopció de la temàtica per altres suports com el còmic (molt efectiu al ser molt visual) i a la música. Tot seguit fa un recull dels vampirs que es coneixen en les diverses cultures arreu del món i els tipus que hi ha en cadascuna on mostra que el mite és des de molt antic i no hi ha quasi un país que no en tingui una versió folklòrica, no sempre igual a la típica que tots tenim al cap, la més comercial. Hi ha formes i tipus ben estranys i curiosos. Llegint això, s’entenen moltes coses de determinades cultures; els seus ritus i creences, vaja en fa un estudi antropològic en relació al tema del vampirisme.

Finalment l’autora afegeix tota una relació de lectures recomanades sobre la temàtica. Una gran font d’informació per als interessats a seguir investigant sobre el tema. Santamaría fa una obra peculiar, plena d’informació, amena de llegir si més no curiosa i en un moment on el fenomen vampíric permet mossegar a fons i treure´n tot el suc. No és un altre llibre sobre vampirs és la guia bàsica del vampirisme.
Mentre el llegiu...vigileu el coll...


Índex
La hematofagia – El origen del mito –Tipologías vampíricas – Orígenes – Como se mata a un vampiro – Los vampiros en: La literatura, los comics, el cine, la televisión y la música – Los vampiros en el mundo – Lecturas recomendadas


VAMPIROS, desde Drácula hasta Twilight  (Vampiri da Drácula a New Moon)
Autora:SIMONETTA SANTAMARÍA
Editorial Paranimfo, Madrid, 2009
Páginas: 192


© Text per Carme Folch (cfolcat@yahoo.es)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada